Jak zabezpieczyc produkty spozywcze

Duże sieci handlowe, aby mogły funkcjonować, muszą mieć możliwość odpowiedniego przechowywania produktów spożywczych. Same lodówki są niewystarczające. Idealnym rozwiązaniem jest pakowanie hermetyczne żywności.

symfonia sage ftpSage Symfonia | Systemy ERP | POLKAS


Pakowanie żywności w sposób próżniowy, jest doskonałym sposobem na wyeksponowanie produktów na sklepowych półkach, a jednocześnie jest to najlepsza metoda, na przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Można w ten sposób pakować, nie tylko całe kawałki mięsa, ale również porcjowane, a w przypadku wędlin, w plasterkach. Towar zabezpieczony w ten sposób jest wyeksponowany, przeważnie w dużych chłodziarkach, a dzięki odpowiedniemu oświetleniu, wygląda bardzo apetycznie.
Produkty przeznaczone do sklepów są pakowane w folię barierową, która jest odporna na rozerwania i bardzo dobrze zabezpiecza towar, co jest bardzo istotne podczas transportu.
Na potrzeby przemysłu spożywczego, producenci oferują różnego typu urządzenia do hermetycznego pakowania żywności, w zależności od potrzeb są to, np. pakowarki próżniowe do pakowania w woreczki. Taki produkt, najpierw umieszcza się w workach foliowych, odpowiednio oznaczonych logiem producenta, często jest to jednocześnie opakowanie reklamowe. Pakowarki próżniowe przemysłowe, wyposażone są w różnego typu opcje, m. in., układ dozowania gazu, odcinanie nadmiaru woreczka, wkładka służąca do pakowania płynów, regulacja temperatury zgrzewów i inne.
Innym urządzeniem służącym do hermetycznego pakowania jest traysealer. Wykorzystuje się go w celu zapakowania żywności umieszczonej na tackach. Zamykane są od góry, odpowiednio nadrukowaną folią. Tak zapakowany produkt, wygląda bardzo estetycznie, klient wie, co kupuje, może wybrać odpowiednią dla siebie porcję. W ten sposób pakuje się wędliny w plasterkach, mięso mielone, porcjowane kawałki mięsa, czy produkty garmażeryjne. Aby poprawić estetykę opakowania, lub pozbyć się naddatków folii po pakowaniu próżniowym, wykorzystuje się tunele i komory do termokurczu. Daje to efekt tzw. drugiej skóry.
Hermetyczne pakowanie produktów spożywczych, posiada same zalety, przede wszystkim pozwala ograniczyć psucie się żywności, zarówno przez duże sieci handlowe, czy magazyny żywności, jak i gospodarstwa domowe.