Kasa fiskalna jak dziala

Zgodnie z prawem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawa osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w fabrykach gastronomicznych jest konieczna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do twarzy budzących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W myśl obowiązujących przepisów prosta tegoż nie dopasowuje się również wobec podmiotów świadczących usługi połączone z jedzeniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu zarówno o te, które wyrażają swoje usługi sezonowo. Podobna forma jest w wypadku podmiotów angażujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W stosunku ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W aktualnej pozycji nie ma miejsca wielkość lokalu, albo istnieje więc doskonała restauracja, bądź też mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Oznaczania nie pamięta i wysokość osiąganego wpływu. Na pomocy należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kas w sfery gastronomicznej. Dlatego też kasę wpisującą w terenie gastronomicznym trzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa musiała istnieć już zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do lektury, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z drugimi stawkami VAT dla wyrobów z nowych kategorii.  Był to zwykły powód do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku świadczenia usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w swojej rolę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do usunięcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu wyłącznie w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wejść do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w niniejszych terenach kasę rejestrującą należy zawrzeć w toku 2 miesięcy oczekując od końca miesiąca, w którym stała zrealizowana pierwsza usługa gastronomiczna.