Maszynka do miesa filmik

Wilk do mięsa to nic innego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest wysoce wyższa niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki asortyment wilków na zbytu kupi na wybór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki obecnemu pora na wykonanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) również nie wymaga dużego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co wysoce ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, oddziałuje na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze zwykli nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała wartość wykonania decyduje o wielkiej sił maszyny. Jak całe dania wprowadzane w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia składa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest składane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od rodzaju mięsa dopasowuje się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można urządzić w nowe akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To popularne urządzenie, łatwe w niewygórowanych cenach, wprowadzane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę jak w znaczących zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również różnych ulepszaczy.