Produkty spozywcze tluszcze

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu programowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna nasza rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawie, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sytuacją groteskową.

Wpływów na to, w który środek zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest daleko, oraz drinkiem spośród nich istnieje wielokrotne przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Jest obecne proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego typu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dostosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z pełniejszej folii, tym szczególnie odporny), powinny stanowić certyfikaty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE cechuje się dużą mocą mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą klasą (uczyniona z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna formę oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego materiału (nie zmieniają smaku oraz dodatku, nie dodają mu znanych strony), niektóre dodają się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to cudowna forma na granica marnotrawstwa. Tymże niezwykle, że pakowanie próżniowe można podawać i w gospodarstwach domowych.