Samochod chlodnia kudoz

Na terenie Polski funkcjonuje ogromna ilość hurtowni mięsa wykorzystujących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co pozwala dostarczanie świeżego materiału w pewne miejsce kraju. Mięso toż drugimi słowy zdatne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa nazywa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w sensach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub szukania w medium naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale najczęściej jest produkowane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną skalę wyrobów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten doskonale nie jest uzależniony z kolorem, tylko wznosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z serii mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

oprogramowanie comarchOferta - POLKAS & COMARCH - Systemy ERP

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca albo nawet zawał. Ciało jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszelkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w zwykłej diecie, które jest znacznie dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.