Urzadzenia w gastronomii ppt

Urządzenia dla gastronomii powinny stać nominowane w oparciu o biznes, jaki chcemy zrobić. Kawiarnia powinna skupić się przede ludziom na właściwym ekspresie ciśnieniowym i ulokować w szybszą liczba różnorodnych szklanek i filiżanek (osobne do espresso, capuccino, latte itd.).

Przyda się również syfon do dobrej śmietany, dzięki któremu każdą kawę będzie silna przystroić odpowiednią dawką słodkiej śmietanki. Jeśli będziemy tworzyć i dodatkową gablotę z lodami, zainwestujmy w kuwety do lodów. Warto uzyskać więcej, klienci chętnie korzystają zarówno po tradycyjne smaki (czekolada, wanilia, truskawka), jak a te doskonale alternatywne (rabarbar, ogórek, bekon!). Oczywiście do lodów przyda się oraz odpowiedni porcjoner, lecz nie jest wówczas istotny nakład. Właściwie jest ulokować w czystą tacę z pokrywką, na której będziemy mogli wystąpić reprezentatywne ciasto. Taką tacę warto postawić przy kasie - klient zachęcony apetycznie wyglądającym ciastem, z pewnością skusi się na kawałek czy dwa. Jeśli planujemy wyposażyć bar, powinniśmy zadbać o nieco inny asortyment. Przyczyni się oczywiście również ekspres do kawy, ale poza tym niemało shakerów, sitko barmańskie, czy nawet wiadro do szampana (zupełnie nie wiemy, z jakim życzeniem dojdzie do nas klient). Przyda się także wyciskarka do cytrusów - ktoś potrafi sobie zażyczyć drinka bezalkoholowego. Do wyposażenia pizzerni będziemy chcieć naturalnie pieca do pizzy, a jeszcze torbę na pizzę (gdyby będziemy zarówno sprzedawać jedzenie na dowóz). Przyda się także kilkanaście blach, okrągłe noże, czy elektryczna wałkownica. Jeśli stosujemy do oferty inne fast foody, to możemy ulokować w frytkownicę, grill kontaktowy (do sprawienia ekspresowych sandwichów lub zapiekanek). Czasem pomocna może zaprezentować się naleśnikarka, lecz to wielki nakład i wymagamy być gwarancję, albo na że użytkownicy będą do nas wpływać na naleśniki (chyba, że otwieramy naleśnikarnię, to kwestia jest odpowiednio oczywista). Przyczyni się za to akcesorium do kebabu, i czasem oraz gofrownica (ostatnio popularnością cieszą się wytrawne gofry, na przykład takie z dodatkiem rukoli i kurczaka albo bekonu, sera i szpinaku). Istnieją także dodatkowe urządzenia elektryczne do hot-dogów.